ZAKLJUČAK                Iz dosadašnjeg teksta izlučili smo dva zaključka: niskoenergetski objekti nisu bauk, izgradnja im nije pretjerano skupa, a uštede koje ostvarujemo su znatne i definitivno će kroz izvjesno vrijeme vratiti uloženo. Po drugoj strani, problem inteligentne kuće ne svodi se na računalne sustave, „umjetnu inteligenciju“ ili  SF gadgete, kako to većina ljudi zamišlja. Istini za volju, napredni sustavi i napredne instalacije jesu skupi, čak i nekoliko puta skuplji od klasičnih sustava, i osim upravljanja sustavom za grijanje i hlađenje ne ostvaruju direktne uštede koje bi vremenom amortizirale uloženo. Prednosti naprednih sustava su: smanjena potreba za upravljanjem sustavima (zato što sustav automatizacije većinu radnji obavlja samostalno), znatno pojednostavljeno rukovanje sustavima, modularnost (mogućnost jednostavne zamjene elemenata) i prilagodljivost (promjena funkcija pojedinih elemenata sustava  bez fizičke zamjene istih), daljinska kontrola i upravljanje. Nadasve, sustavi rade ekonomično i optimalno (pa govorimo i o energetskoj učinkovitosti) i pružaju nam znatno veću udobnost od klasičnih sustava.

                Opisana je jedna od mnogobrojnih mogućnosti izvedbe niskoenergetskog objekta opremljenog naprednim sustavima. Osnova sustava je automatizacija, što nam uvelike olakšava upravljanje, kao i podjela sustava na zone, radi preciznijeg postizanja i nadzora željenih uvjeta. Iako na prvi pogled nije uočljivo, sustav održavanja temperature maksimalno iskorištava obnovljive izvore energije: toplinska pumpa troši tek ¼ električne energije, dok se ¾ topline dobiva sustavom zemnog kolektora. Na isti način se koristi i sunčeva energija u sustavu za pripremu tople sanitarne vode, dok se velik dio neiskorištene topline vraća u sustav grijanja putem rekuperatora. Uz navedeno, zonska podjela znatno doprinosi uštedi energenata radi selektivnog rada sustava samo u prostorijama u kojima boravimo. U kvalitetno izgrađenom i opremljenom objektu troškovi energenata mogu se prepoloviti, čak i višestruko smanjiti!

                Opisani sustavi mogu se dograditi ili ugraditi na druge načine: radijatori umjesto podnog grijanja, solarni sustav za zagrijavanje, fotonaponski moduli za proizvodnju električne energije, kombinirana vodoopskrba sa vodospremnikom i sustavom ispiranja krova, centralni usisisvač prašine smješten u kotlovnici… Mogućnosti su mnogobrojne i znatno doprinose kvaliteti življenja.
                Niskoenergetski objekt može se izgraditi i bez opremanja naprednim sustavima. Po drugoj strani, iako se napredni sustavi bez problema mogu ugraditi u klasične stambene objekte, njihova potpuna svrsishodnost dolazi do izražaja tek u niskoenergetskim objektima. Napredan sustav u naprednom objektu donosi nam naprednu, ekonomičnu i nadasve opuštenu životnu sredinu!


                Savjete o instalacijama i sustavima potražite ovdje.